miercuri, 23 iulie 2008

Ce este un fotoreportaj?

1. Ce spune teoria?
FOTOREPORTÁJ, fotoreportaje, s.n. Reportaj înfatisat printr-o succesiune de fotografii, în special instantanee, însotite de un text explicativ, care prezinta un eveniment, un fapt divers sau unele aspecte (actuale) din viata economica, politica, culturala, sportiva etc. – Din fr. photoreportage, rus. fotoreportaj.

2. Ce spune practica?
Practica spune ca nu exista retete clare. Fiecare dintre voi insa ati vazut fotoreportaje care v-au miscat prin puterea subiectului, inteligenta fotografului, succesiunea cadrelor, siguranta textului care insoteste fotografiile, prin mesajul transmis prin gandurile cu care ramaneti in final. Tot in practica gasim fotoreportaje de referinta in care fotografii s-au implicat foarte puternic in diverse subiecte: razboi, subiecte sociale, natura, nud, evenimente, muzica, portret etc. Majoritatea marilor fotografi au abordat cateva proiecte, pe care le-au urmarit cu insistenta si incapatanare incercand sa se manifeste creativ dincolo de cliseele si de mesajele standard. Povesti reale, facute cu profesionalism si cu experienta de viata.

3. Ce este fotoreportajul?
- Reportajul este un gen care se afla intre genurile informative si cele de opinie. O imagine sau o serie (de imagini) care contine si informatii si parerea autorului.
- Fotograful trebuie sa stie cu exactitate subiectul fotoreportajului, iar fotoreportajul e menit sa aduca clarificari de ordin vizual, sa creeze o "imagine" completa (subiectiva) a ceea ce inseamna pentru fotograf subiectul respectiv.
- Fotoreportajul poate sa fie o succesiune de imagini tari, care chiar sa inlocuiasca povestea, sa nu mai fie nevoie de ea. Cel putin cateva ar trebui sa aiba "punctum", sa agatze privirea, dar, neaparat, si cateva aparent neimportante, ca de exemplu o imaginie cu un papuc infipt in namol, o minge sparta. Daca e vorba de redarea unui dezastru. Conteaza mult si aceste "fleacuri" pentru redarea atmosferei.

- (a)Fotografiile, descriptive, trebuie sa ajute textul.(b) Fotografiile sa se sustina singure si sa-ti poti da seama ce se intampla numai din imagini. Fotoreportajul e ceva descriptiv, capabil sa transmita pe langa informatie, o stare (gen saracie, veselie, tensiune etc)
- Fotoreportajul este o forma de descriere [cronologica] prin imaginii a unui ceva(?)/aspect/eveniment din viata [publica] cu valoare/importanta(?) de interes larg/general.
- Text si imagini. Un text sustinut puternic cu imagini.
- Rezultat, pe cat posibil coerent, legat, care vorbeste despre implicarea si intelegerea unui proiect, ales ori impus. Calea de a-ti dovedi, ca fotograf, rabdarea, valoarea, cultura si curajul...
- Redarea/relatarea unei povesti/intamplari/situatii/stari de fapt prin imagini.
- Este o forma de jurnalism unde se fac fotografii narative despre un eveniment sau un subiect.
- Pe scurt ... e o poveste in imagini cu radacinile infipte in realitate ... de aici se poate dezvolta foarte mult ...

Un comentariu:

Anonim spunea...

definitii complete si corecte;inca o data, se simte pasiunea:)